HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Kristalsuiker vs natuurlijke suiker: wat is beter voor je?

Geplaatst op 31/01/2018 door ilovehealth

Gezoet met Stevia” of “op natuurlijke wijze gezoet”, zijn termen die ik steeds vaker hoor en zie. Zo zag ik van de week een ontbijtkoekreclame. Ze hadden suiker vervangen door Stevia, een natuurlijke zoetstof die afkomstig is uit het Stevia plantje. De ontbijtkoek bevat hierdoor minder calorieën, maar is nog steeds even zoet van smaak, zo werd me verteld. Zoet, zonder calorieën, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn dacht ik. Hoe zit dit precies? Is zo’n natuurlijke suikervariant echt beter? Minder schadelijk voor je lichaam? Worden we daar minder dik van? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Natuurlijk vs onnatuurlijk suiker

Onder natuurlijke suikers verstaan we suikers die niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Oftewel, suikers die niet bewerkt zijn, maar rechtstreeks uit een natuurlijk product afkomstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan suiker uit een appel, dadel of uit kokoswater. Dit zijn allemaal natuurlijke suikers die je lichaam dan binnenkrijgt. Maar tegenwoordig zijn er naast alle fruitsuikers, nog veel meer natuurlijke varianten te verkrijgen. Zo kom ik regelmatig agavesiroop, kokosbloemsuiker, honing en ahornsiroop tegen in recepten als vervanger van de ouderwetse witte tafelsuiker, ofwel kristalsuiker. Deze laatste suikersoort, is geen natuurlijke variant, maar een geraffineerde suikersoort, onnatuurlijk dus. Geraffineerde suiker is de bewerkte vorm van suikers uit bijvoorbeeld de suikerbiet of de rietsuikerplant. De suikerbiet (of plant) wordt zo bewerkt, dat ‘ie niet meer te herkennen is. De wortelachtige suikerbiet, verandert in witte kleine korreltjes. Door dit raffinageproces worden alle vezels, vitamines, mineralen er uit gehaald en bevat de geraffineerde suiker dus eigenlijk geen belangrijke voedingsstoffen meer.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl