HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Kun je vet omzetten in spieren?

Geplaatst op 04/01/2018 door ilovehealth

Je ziet ze op social media regelmatig voorbij komen: voor en na foto’s van mensen die eerst dik of niet gespierd waren en na een paar maanden een afgetraind en slank lichaam hebben. Een logische conclusie voor de leek is heel simpel: op de één of andere manier heeft diegene vet in spieren omgezet. Maar kan dat eigenlijk wel?  Ik zal eerst antwoord geven op de vraag en dan vertellen hoe het zit. Dus… kan je vet omzetten in spieren? NEE. Oke, maar toch zie je veel mensen van heel vet naar heel gespierd gaan, hoe doen ze dat dan? 

Vet vs spieren

Om alle twijfel weg te halen, vet kan niet omgezet worden in spieren. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren. Deze kleine bouwsteentjes zijn onderdeel van eiwitten. Vet en spieren zijn dus twee compleet verschillende weefsels. Vetweefsel heeft als functie het opslaan van energie in de vorm van vetzuren. Spierweefsel heeft als functie samen te trekken, waardoor je kunt bewegen. Vet kan dus niet op magische wijze omgezet worden in spierweefsel, ongeacht welk populair dieet, welke pillen je slikt en welk trainingsprogramma je volgt. Je moet het dus eigenlijk zien als twee hele verschillende bouwstenen, met ieder een eigen functie die niet kan veranderen.

Lees verder op www.ilovehealth.nl