HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Zelfcompassie: een krachtig middel voor je geluk en welzijn

Geplaatst op 31/01/2018 door vivonline

Compassie naar anderen kennen we allemaal, maar zelfcompassie… dat is toch een ander verhaal. Compassie betekent mee-lijden. Dat is niet hetzelfde als medelijden – verdrietig zijn omdat de ander verdrietig is -, maar het betekent dat je beseft wat het verdriet van de ander betekent en waar het vandaan komt. Het is niet een tijdelijk gevoel, maar een levenshouding van mededogen naar de ander. Wanneer we dit ook kunnen naar onszelf toe, ontstaat er een enorme kracht waarmee we ons ‘lijden’ kunnen dragen op een manier die veel positieve effecten heeft.

Het dragen van wat moeilijk is

Misschien klinkt dat vreemd: ons lijden kunnen dragen. Het klinkt ook erg zwaar en misschien zelfs religieus, dat lijden. Niks is minder waar. Lijden is een verzamelnaam voor alles waar we het moeilijk mee kunnen hebben. Dat kan variëren van bang zijn voor de tandarts tot liefdesverdriet, van een snee in je vinger tot rouw, van onzeker zijn over je uiterlijk tot een ruzie met je familie.

Dit zijn alledaagse moeilijke dingen, maar deze hebben veel invloed op ons: ze kosten tijd en energie. Zelfcompassie kan ons helpen het moeilijke hiervan beter te kunnen dragen. Wat je dan doet is eigenlijk het omarmen van de gehele menselijke ervaring: de leuke en minder leuke dingen. Het hoort er allemaal bij. We zijn allemaal onvolmaakt en wat heerlijk zou het zijn als we ons daar minder tegen zouden verzetten?

Lees verder op www.vivonline.nl