HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Heb ik extra omega 3 nodig?

Geplaatst op 31/01/2020 door fitnl

Voordat we de hoofdvraag beantwoorden volgt eerst een stuk achtergrondinformatie over de verschillende vetzuren en de bijhorende adviezen.

Wat zijn vetzuren?

Vetzuren zijn onderverdeeld in categorieën, afhankelijk van onder andere de ketenlengte. Hieronder de onderverdeling:

    • Verzadigde vetzuren: komen voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel, maar ook in een aantal plantaardige bronnen zoals palmolie en kokosolie bijvoorbeeld.
    • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: oliezuur, ofwel oleïne, is een omega 9-vetzuur. Een vetzuur met relatief veel omega 9 is bijvoorbeeld olijfolie.
    • Meervoudig onverzadigde vetzuren: deze kunnen worden onderverdeeld in n3- en n6-vetzuren, ook wel bekend als omega 3 en -6. Omega 3-vetzuren komen onder andere voor in bijvoorbeeld vette vis en omega 6-vetzuren zitten bijvoorbeeld in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.
    • Transvetzuren: komen van nature voor in bijvoorbeeld melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Komen ook voor in harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en in gebak, koeken en snacks.

Lees verder op www.fit.nl