HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hoe intensief moet je hardlopen voor een betere gezondheid?

Geplaatst op 17/01/2020 door fitnl


Wat blijkt uit nieuw onderzoek?

Voor je gezondheid maakt het weinig uit of je één of zes uur per week jezelf in het zweet werkt. Dat laat een recente meta-analyse zien, waarbij onderzoekers de resultaten van veertien eerdere studies eens kritisch bekeken. Uit dit onderzoek blijkt ook nog eens dat het niet uitmaakt of je het uur inspanning verspreidt over de week of het in één sessie doet.

Wie een uur per week hardloopt, verkleint de kans op vroegtijdig overlijden meteen al met 25 procent. Een belangrijke reden hiervoor is dat hardlopen het risico op kanker en hart- en vaatziektes verlaagt. Maar je hoeft dus niet vaker te lopen voor de gezondheidsvoordelen.

Maakt het uit hoe snel je loopt?

Ook de snelheid waarmee je hardloopt lijkt weinig uit te maken. Wel is er een verschil tussen wandelen en hardlopen. Een uurtje per week rustig lopen geeft een verlaging van 10 procent op vroegtijdig overlijden in plaats van de 25 procent middels rennen. Opvallend is dat meer wandelen de kans op vroegtijdig overlijden wel verder verlaagt.

Lees verder op www.fit.nl