HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Hongaarse vis

Geplaatst op 15/01/2021 door KokenmetKarin

In deel 2 van mijn culinaire Europese zomerserie is het tijd voor Hongarije en vis uit het Balatonmeer. Al kan het net zo goed met die uit ons eigen IJsselmeer. En uiteraard met het waarschijnlijk bekendste Hongaarse ingrediënt: paprikapoeder.

Zeg je Hongarije, zeg je goulash. Behalve in Hongarije zelf, want daar hebben ze weliswaar iets wat gulyás heet, maar dat is een soep, geen stoofpot. Stoofpotten hebben ze uiteraard wel, in alle soorten en maten zelfs, en niet alleen van rund, maar ook van varken, lam, vis of gevogelte. Maar wat wij Hongaarse goulash noemen heet in Hongarije pörkölt.

Paprikapoeder
In het geheel geen misverstanden zijn er daarentegen over dat andere iconisch Hongaars culinair fenomeen: paprikapoeder. Al vinden de Hongaren dat van hun een wereld van verschil met het spul dat wij hier in onze supermarktpotjes hebben. Zelf zweer ik sinds jaar en dag bij de gerookte Spaanse variant in van die kekke blikjes, pimentón, maar Hongaars paprikapoeder heeft die rokerige krachtpatserij niet nodig, die is namelijk superieur verfijnd van zichzelf. Ook weer volgens de Hongaren zelf.

Onuitspreekbaar
Zelf ben ik nog nooit in Hongarije geweest, maar mijn culivriendin Joke Boon nam een zakje paprikapoeder voor me mee uit Boedapest. Ze vertelde dat je er kunt kiezen uit ongelofelijk veel verschillende smaken en soorten, stuk voor stuk onuitspreekbaar. ‘Édesnemes’ is bijvoorbeeld edelzoet, terwijl ‘csipõs csemege’ juist krachtig en pittig betekent. En toch verfijnd. Ga d’r maar aan staan.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl