HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Imam bayildi

Geplaatst op 11/01/2021 door KokenmetKarin

Deze beroemde gevulde aubergines uit de Turkse keuken hebben niet alleen een grappige naam (‘de imam die flauw viel’) maar vooral: ze zijn ontzettend lekker. Ze stonden al een tijdje terug in de krant, maar ik vergat helemaal om ze ook online te zetten. Doodzonde natuurlijk, want man, wat een lekker recept. Bij deze alsnog.

Groenteboerparadijs
Soms droom ik van een rietgedekte villa in de buitengewesten, tot ik mij besef dat ik in het paradijs woon, namelijk in hartje Amsterdam midden tussen twee Turkse groenteboeren. De ene draait klassieke muziek, heeft altijd de mooiste primeurs en ik mag hem dag en nacht appen als ik iets speciaals nodig heb. De andere is net iets dichterbij voor de dagelijkse dosis lekkernijen en noemt elke bezoeker ‘buurman’ of ‘buurvrouw’. Ik hou van allebei en ik zou wel gek zijn om te verhuizen.

Lastig
Groenteboer twee verkoopt ook lekkere gerechten, in een keukentje achter de winkel hoogstpersoonlijk bereid door de eigen kok, Fahri Saygili. Vooral zijn gevulde aubergines zijn heerlijk, een fameuze Turkse klassieker die ‘imam bayildi’ heet, oftewel ‘de imam die flauw viel’. Het is niet helemaal duidelijk of de beste man ineenzakte van pure verrukking of omdat hij zich rot schrok van de hoeveelheid olijfolie die doorheen gaat. Aubergine is namelijk best een lastige groente. “Ik heb altijd ruzie met aubergine” schreef een lezeres laatst. Rauwe aubergines zijn ronduit vies en nog ongezond ook. Het enige wat helpt om ze goed gaar te krijgen is vet. Veel vet. Anders blijft het een droog sponzig bitter geheel. Die gevulde exemplaren van meneer Saygili daarentegen, die smelten in de mond.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl