HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Alles over soja // is soja gezond of niet?

Geplaatst op 07/02/2018 door ilovehealth

Een latte met sojamelk, een sojaburger, een tofu salade of een soja proteine shake? Allemaal soja rijke producten die inmiddels hun weg hebben gevonden in Nederland. Het is hip, trendy en heel gezond om soja te eten. Want het is veel beter en gezonder dan vlees. Toch? Of wordt soja toch een beetje overschat, en lopen we allemaal misschien weer eens een klein beetje te hard van stapel in foodland ? Is soja gezond? Ik ging op onderzoek uit. Lees je mee? 

Wat is soja? En wat wordt er van gemaakt?

De sojaboon is een peulvrucht, die afkomstig is van de sojaplant, en als grondstof wordt gebruikt. De sojaboon komt oorspronkelijk uit  Oost Azië, waar de boon al duizenden jaren een belangrijk ingrediënt in gerechten is. In China werd het vroeger zelfs beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, gerst, tarwe en gierst. Tegenwoordig komt de soja die wij gebruiken vooral uit Zuid Amerika.

Er zijn twee soorten soja: gefermenteerde en ongefermenteerde soja.

Gefermenteerde soja houdt in dat de soja een proces is doorgegaan waarbij micro-organismen (zoals schimmels, bacteriën en gisten) gebruikt worden om onder andere de smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en voedingswaarde van de soja te veranderen. Zoals je misschien wel eens in eerdere blogs hebt gelezen, is het fermenteren van producten erg gezond. Voorbeelden van gefermenteerde soja zijn: tempé, miso en (echte) sojasaus. Deze vorm van soja is overigens ook hoe de Aziaten soja eten.

Ongefermenteerde soja houdt in dat de soja, je raadt het al, niet gefermenteerd is. Ongefermenteerde soja behoudt de natuurlijke smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en voedingswaarde. Voorbeelden van ongefermenteerde soja zijn: tofu, tahoe, sojamelk, sojayoghurt, sojamargarine, sojaworstjes, sojaburgers en vegaburgers. Maar deze vorm bevat minder goede eigenschappen dan wanneer het gefermenteerd is.

In Azië wordt de sojaboon grotendeels voor menselijke voeding gebruikt, onder meer in de vorm van tofu, tempe en sojalolie. In de westelijke wereld wordt het voornamelijk gebruikt voor de productie van plantaardige olie en veevoer. Maar we zien dat producten als tofu, tempé en sojamelk inmiddels ook wel heel populaire producten hier in Nederland zijn geworden om te eten.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl/food