HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Wat is de invloed van stress op het opbouwen van spiermassa?

Geplaatst op 10/02/2019 door fitnl

Hoe beïnvloedt stress je herstelvermogen na een training?

Na een zware workout heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Te veel stress kan dit herstel ondermijnen waardoor je minder snel sterk en gespierd wordt. Hier zijn een aantal redenen voor:

Ten eerste maakt het lichaam bij stress het hormoon cortisol aan. Te veel cortisol heeft een negatieve invloed op de eiwitsynthese [1]. Dit is de omzetting van spiereiwitten in spierweefsel, en dus erg noodzakelijk voor spieropbouw.

Daarnaast kan stress ook indirect een negatief effect hebben op het opbouwen van spiermassa. Zo zorgt te veel stress onder andere voor een verlaging van beta-endorfine. Beta-endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt voor het gevoel van voldoening bij het doen van taken. Als sporten je dankzij die stress minder voldoening geeft, wordt het lastiger om door te zetten en de regelmaat erin te houden.

Lees verder op www.fit.nl