HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Collageen – het beste Paleo Proteïnepoeder

Geplaatst op 27/03/2017 door eetpaleo

Collageenpoeder – ik gebruik het bijna elke dag! Toch zijn er best veel mensen die dit nog helemaal niet kennen. Elke keer dat ik collageen noem op social media of in een recept is er minstens een persoon die geen flauw idee heeft wat dat nu eigenlijk is. Tijd om daar verandering in aan te brengen, want ik ben er echt fan van.

In het kort kan collageen bijdragen aan:

  • Een mooie huid
  • Sterke nagels
  • Goede conditie van de haren
  • Sterke darmwand (en daarmee dus ook een sterk immuunsysteem)
  • Gezond tandvlees en een sterk gebit
  • Uitgebalanceerde hormoonhuishouding
  • Spieropbouw en -herstel
  • en meer!

Goed hé? Ik zal je er wat meer over vertellen.

Even wat theorie over proteïnen

Collageen is een makkelijk opneembare, complete proteïnebron. Ik zeg bewust een complete proteïnebron, want dat is niet altijd het geval wanneer we het over proteïnen hebben. Proteïnen zijn opgebouwd uit aminozuren, er zijn 20 soorten. Een aantal daarvan kunnen we als mens zelf aanmaken, maar er zijn er ook een aantal die we niet zelf aan kunnen maken of welke we niet in voldoende mate zelf aan kunnen maken. Die laatste zullen we dus uit voeding moeten halen. Die laatste groep bestaat uit zogenaamde essentiële aminozuren en semi-essentiële aminozuren. De naam zegt het eigenlijk al – ze zijn essentieel om binnen te krijgen. Zonder deze specifieke aminozuren functioneert het lichaam wat minder goed. Denk daarbij aan de functie van het immuunsysteem, spieropbouw en -herstel, een sterke darmwand, mooie huid, sterke nagels en nog veel meer.

Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten wel wat proteïnen in meer of mindere mate: denk daarbij aan noten, zaden, vlees, vis, eieren, peulvruchten, noem het maar op. De essentiële en semi-essentiële aminozuren vind je echter niet zomaar in iedere proteïnebron. Over het algemeen komen deze aminozuren vrijwel niet in plantaardige proteïnebronnen voor, maar juist wel in hoge mate in dierlijke proteïnen (vlees, vis en eieren dus).

Waar vind je het?

Zoals je hierboven ziet kun je essentiële aminozuren prima uit voeding halen, een stukje vlees of vis, een paar gebakken eieren en je bent al een heel eind. Laat ik voorop stellen dat daar mijn absolute voorkeur naar uit gaat: echte voeding.


Maar wanneer je zoals ik regelmatig flink sport, wanneer je liever niet zo vaak vlees eet (vanwege je budget of andere overwegingen) kan het handig zijn om proteïnen aan te vullen in de vorm van een eiwitpoeder. Ikzelf heb op de dagen dat ik train én de dag daarna namelijk echt zo enorm veel honger. Mijn behoefte aan eiwitten ligt dan echt een stuk hoger, mijn spieren zijn zich aan het herstellen. En hoewel ik op die dagen natuurlijk gewoon mijn 3 complete maaltijden per dag eet, vul ik dat graag aan met wat eiwitrijke snacks.

In dat geval vind ik collageen een super fijne uitkomst! Je bent dus absoluut niet gebonden aan vies smakende eiwitshakes van niet altijd even goede kwaliteit (wie zit daar nu op te wachten??).

Lees verder op EetPaleo.nl!