HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Alles over slowjuice groentesap

Geplaatst op 12/03/2018 door eetpaleo

Groentesap uit de slowjuicer, je hebt er vast weleens van gehoord. Het is een makkelijke en lekkere manier om een flinke portie groenten en fruit binnen te krijgen. Maar past dit wel binnen Paleo? Zo ja, waar moet je dan op letten? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Wat is slowjuicen?

Slowjuicen is een speciale manier om groentesap te maken. Op lage snelheid wordt een stuk groente of fruit gemalen en gekneusd en wordt het sap gescheiden van de pulp. Het lijkt sterk op kauwen met je kiezen, waarbij zoveel mogelijk voedingsstoffen en levende enzymen blijven behouden.

Een gewone sapcentrifuge draait op hoge toeren, waardoor er minder sap uit de groenten en fruit wordt gehaald. Ook wordt het groentesap hierdoor vermengd met meer zuurstof, waardoor het sap snel oxideert. Dat houdt in dat de antioxidanten die je van nature in groenten en fruit vindt in zo’n sapje sneller verdwijnen dan bij het slowjuicen.

Naast sapjes zijn er ook smoothies. Hierbij wordt de pulp niet gescheiden van het sap, maar samen gepureerd tot een dikke massa. Om het drinkbaar te maken voeg je daarom water, sap of plantaardige melk toe. Ook dit gebeurt op hoge snelheid, waardoor oxidatie snel optreedt. Laat een smoothie daarom niet te lang staan, anders gaan veel voedingsstoffen verloren.

Voor- en nadelen van groentesap

Eigenlijk kun je het beste gewoon hele groenten en fruit eten. Het liefst bij iedere maaltijd een flinke portie groenten en daarnaast af en toe wat fruit. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, samen met een flinke hoeveelheid vezels.

Maar uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de Nederlanders de norm van 250 gram groenten per dag haalt. Binnen een Paleo voedingspatroon is dat absoluut niet voldoende, sterker nog, ik raad minimaal 500 gram groenten per dag aan. Let op; minimaal. Maar ik weet ook dat het niet altijd haalbaar is om zo’n hoeveelheid groente binnen te krijgen op één dag. Soms heb je het druk, geen tijd om te koken, ga je uit eten, noem het maar op.

Lees verder op EetPaleo.nl + ontvang 15 euro korting op Frecious sapjes!