HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

De pistol squat onder de knie krijgen

Geplaatst op 19/03/2018 door eatrunlove

Heb je een normale squat helemaal perfect onder de knie? Dan kun je door naar de pistol squat. Een next level squat op één been. Een perfecte pistol squat zoals Manon op foto laat zien vergt geduld en oefening, maar vooral ook  coördinatie en balans, kracht en flexibiliteit. Heb je één van deze drie elementen niet onder de knie, dan zal het heel lang duren voordat je wel de pistol squat perfect uitvoert. Voor sommige mensen zal de pistol squat altijd een struggle blijven. Ik kan hem inmiddels wel, maar kan mijn been (nog) niet recht naar voren strekken omdat er dan teveel spanning op mijn hamstring staan.

Coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit

Een tijdje op één been staan is soms als lastig, laat staan dat je ook nog eens naar beneden moet zakken en daarna weer omhoog moet komen. Een goede coördinatie en balans is dus belangrijk anders val je geheid omver als je naar beneden zakt.

Vervolgens heb je flink wat kracht nodig om weer omhoog te komen. Kun je normaal gesproken de kracht over twee benen verdelen in een squat, nu komt het allemaal op één been aan. En dat kost veel meer moeite. Merk je dat je nog niet voldoende kracht in je benen hebt? Dan kun je dit heel goed opbouwen met een oefening die ik verderop in dit blog laat zien.

Als laatste wordt je flexibiliteit flink op de proef gesteld. Zowel flexibiliteit en mobiliteit in de enkels als heupen is nodig voor een goede mobiliteit. Dit is ook één van de redenen waarom voor veel mensen een pistol squat überhaupt niet mogelijk gaat zijn; omdat ze gewoon weg niet de mobiliteit hebben. Natuurlijk kun je ook dit trainen, maar soms werkt het gewoon niet.

Lees verder op www.eatrunlove.nl