HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

De ziekte van Lyme // Alles over teken(beten)

Geplaatst op 07/03/2018 door ilovehealth

Iets met een teek en een beet, is eigenlijk het enige dat ik wist over de ziekte van Lyme. Dat vond ik al heel wat, aangezien sommige mensen niet eens weten dat Lyme bestaat. En dat is opzicht ook niet gek, aangezien je er weinig over hoort en leest. Ik ben zelf opgegroeid aan de rand van het bos. Kwam ik terug van het buitenspelen, dan controleerden mijn ouders altijd op teken. Van jongsafaan is mij dus bijgebracht dat je van dat piepkleine diertje heel ziek kan worden. Maar ben je opgegroeid midden in de stad, dan was die kans op een tekenbeet aanzienlijk kleiner. Teken leven namelijk vooral in bomen, duinen, struiken, grassen en heide, dingen die je simpelweg midden in een woonwijk of stad niet zo gauw tegenkomt. Maar ondanks dat ik weet dat je van een tekenbeet dus ziek kan worden, heb ik geen idee hoe erg zo’n beet dan is, en de gevolgen precies zijn. Nu het voorjaar voor de deur staat, en wij straks weer heerlijk door de bossen hardlopen en ons picknickkleedje vrolijk uitgooien, leek het me slim om toch wat meer over de gevolgen van zo’n beet op een rij te zetten. Want voorkomen, is beter dan genezen! Lees je mee? 

Allereerst, wat zijn teken?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zijn heel klein, zo’n 1 tot 3 millimeter. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Als een teek je heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Teken zijn vooral in het voorjaar en de zomer actief en leven van bloed van dieren of soms van mensen. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar dus niet altijd. Sommige beten leiden tot de ziekte van Lyme.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl