HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Beauty

Rust je ook uit als je alleen op bed ligt en niet slaapt?

Geplaatst op 27/03/2018 door ilovehealth

Lig je na een super drukke dag eindelijk in bed, lukt het niet om in slaap te vallen. En dat terwijl de wekker de volgende dag gewoon weer om 7.00 uur afgaat. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. En ik vroeg me af of dat nu erg is. Of laad je lichaam ook op wanneer je enkel stil in bed ligt, zonder dat je al slaapt? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Vier fasen van slaap

Onze slaap bestaat uit vier fasen, waarin verschillende processen in werking worden gesteld. In de eerste twee fasen van slapen, slaap je licht. De eerste fase duurt zo’n drie minuten. Je dommelt langzaam weg. Na een paar minuten treedt de volgende fase op. De slaap wordt al wat dieper, maar je wordt nog makkelijk wakker van geluiden. Na ongeveer een half uurtje kom je in fase 3 terecht. De ademhaling wordt regelmatiger, het hartritme daalt, de spieren zijn ontspannen en de slaap wordt steeds dieper. En dan is fase 4 aangebroken. Je bent in diepe een slaap. Ofwel, je lichaam komt echt tot rust, vooral lichamelijk. Maar er is eigenlijk nog een fase, namelijk de fase waarin we ook geestelijk tot rust komen. Deze fase wordt de REM-fase genoemd.  Je verwerkt dan emoties en indrukken van de dag. Ook wordt informatie van je kortetermijngeheugen verplaatst naar je langetermijngeheugen. Dit is overigens ook de fase waarin je droomt. Tijdens je slaap wisselen deze fasen zich af, maar vooral in de eerste vier uur vindt relatief veel diepe slaap plaats.

lees verder:

http://www.ilovehealth.nl