HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Moeten we oppassen met acrylamide?

Geplaatst op 02/03/2019 door fitnl


Wat is acrylamide?

We kennen acrylamide vooral als een stofje dat voorkomt in sigarettenrook. Maar acrylamide kan ook ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 °C. Tijdens deze verhitting reageert het aminozuur asparagine met de suikers in het product. Deze reactie zorgt voor die bruine kleur en die lekkere knapperige bite. Bij deze reactie kan acrylamide ontstaan [1,2].

Waar zit acrylamide in?

Acrylamide komt vooral voor in zetmeelrijke producten die verhit zijn. Denk aan patat, chips, aardappelkroketjes en gebakken aardappelen. Maar het kan ook voorkomen in koek, crackers, brood en zelfs in koffie [1,2].

Is acrylamide schadelijk?

Of een product schadelijk is hangt af van de hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt. Door de Europese Autoriteit voor Voedselverwerking (EFSA) worden deze hoeveelheden onderzocht. Op dit moment is het nog niet bekend wat de maximale veilige hoeveelheid acrylamide is die we dagelijks kunnen eten. Daarom is het advies om er zo min mogelijk van binnen te krijgen.

Lees verder op www.fit.nl