HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Wat werkt beter? Een ochtend- of avondtraining?

Geplaatst op 11/03/2019 door fitnl


Bestaat er een verschil?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een duidelijk verschil bestaat tussen de effecten van een ochtend- of avondtraining [1]. De ene sporter presteert beter in de ochtend terwijl de ander ‘s avonds beter presteert. Om het verschil uit te leggen tussen een ochtend- en avondtraining maak ik een onderscheid tussen kracht- en duursporten.

Wat is het verschil in spierkracht?

Onderzoek lijkt aan te geven dat mensen die in de avond sporten meer spierkracht hebben dan mensen die in de ochtend sporten [2].

Opvallend is dat als je proefpersonen in twee groepen verdeeld waarbij je de ene groep ‘s ochtends laat sporten en de andere ‘s avonds, er geen significant verschil bestaat in de krachtsontwikkeling van ochtend- en avondsporters. Blijkbaar past het lichaam zich aan op het moment waarop je traint.

Een van de mogelijke verklaringen is dat mensen die ‘s avonds sporten mogelijk gerichter op spierkracht trainen en daardoor meer spierkracht opgebouwd hebben.

Lees verder op www.fit.nl