HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

Geplaatst op 22/03/2020 door fitnl


Wat gebeurt er met je spiervezels?

De afname van spierkracht en spiermassa heeft voornamelijk te maken met een verkleining en een verandering van de samenstelling van de spieren. Na meer dan twee weken neemt de dikte (het spiercelvolume) langzaam af. Daarnaast neemt in verhouding de hoeveelheid type 2 spierweefsel  af in vergelijking met type 1 spierfweefsel [11,12,13,15].  Verder is het mogelijk dat je zenuwstelsel en pezen na een lange tijd zonder training minder belastbaar zijn, omdat ze die zware belasting niet meer gewend zijn.

Wil je toch blijven trainen? Start dan met onze FIT Methode-app. Hier vind je allemaal handige schema’s om thuis te trainen met of zonder of apparatuur.

Afname van spierkracht?

Mijn ervaring is dat je je spierkracht niet zo snel verliest. Zelf heb ik een jaar lang gereisd en weinig getraind. Toen viel mij op dat mijn spiermassa redelijk intact bleef. Ik zag in die periode ongeveer een daling van 10%. Dit wordt bevestigd door meerdere onderzoeken die aangeven dat krachtverlies en spiermassaverlies beperkt blijft als je een tijdje niet of weinig traint. Hieronder geef ik een overzicht van de onderzoeken die er tot op heden bekend zijn over de effecten van volledige onthouding van krachttraining.

Lees verder op www.fit.nl