HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Positief effect van antioxidanten: feit of fabel?

Geplaatst op 20/03/2020 door fitnl


Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in voedingsmiddelen en in ons lichaam. Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor vitaminen als vitamine C en vitamine E en bepaalde mineralen/spoorelementen als seleen en bioactieve stoffen zoals flavonoïden uit groente en fruit. Van antioxidanten wordt beweerd dat ze kunnen helpen tegen beschadiging van cellen en/of weefsels en daarmee ook het risico op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten kunnen verkleinen [1].

Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij de bescherming van cellen tegen oxidatie. Oxidatie kan in ons lichaam ontstaan, maar ook bij voedingsmiddelen. Een voorbeeld van oxidatie is bijvoorbeeld het bruiner worden van een appel wanneer deze geschild is (reactie met zuurstof). De appel wordt niet bruin wanneer er citroensap aan toegevoegd wordt, dit komt doordat er vitamine C in zit wat het oxidatieproces tegen gaat.

Lees verder op www.fit.nl