HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Sambal van Oma Dee

Geplaatst op 05/03/2021 door KokenmetKarin

Ik heb een zwak voor kleine eetproducenten. Mensen die manmoedig een ambachtelijk bedrijfje beginnen met een huisgemaakte lekkernij, ik doe het ze niet na. Neem nou de sambal van Oma Dee. Ik kreeg toevallig viavia een potje in handen, en toen de vlammen weer wat gedoofd waren, ging ik nieuwsgierig even bellen met een van de mannen erachter, Karl Dahler. Oma Dee was ook echt zijn oma, althans het was haar roepnaam, en ze was beroemd om haar zelfgemaakte sambal. Hoewel Karl zelf is geboren in Scheveningen, stamt zijn hele familie uit Indonesië.

Toen hij in 2010 met een gebroken rug thuis lag, kwam zijn nichtje op ziekenbezoek met een zelfgemaakt bakje sambal, en hij raakte helemaal enthousiast over die smaak van vroeger. Samen met zijn Haagse neef Peter is Karl de hele familie rond gaan vragen naar het recept. Oma was al lang overleden en had het recept natuurlijk nooit opgeschreven, maar met behulp van zijn nog levende tantes kwam hij er na veel experimenteren uit. Die tantes heeft hij ook als eerste laten proeven: “Ze moesten wel lachen hoor, sambal uit een pótje?!”

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl