HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Hoeveel suiker is gezond?

Geplaatst op 18/03/2022 door fitnl

Ook al willen sommige healthgoeroes je anders doen geloven: suiker is geen gif en niet per definitie slecht voor je. Maar te veel suiker kan wel nadelig zijn voor je gezondheid. Wat is nu te veel? De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kan het ons vertellen, want zij heeft hier recent een rapport over gepubliceerd. 

Bestaande richtlijnen

In Nederland zijn er geen officiële aparte richtlijnen voor suiker opgesteld. De Gezondheidsraad geeft aan dat er te weinig bewijs bestaat om aparte richtlijnen op te stellen voor de verschillende vormen van koolhydraten, zoals mono-, di- en polysachariden. Die eerste twee, monosachariden en disachariden is wat we suiker noemen. Polysachariden zijn complexer, omdat ze bestaan uit verschillende monosachariden. Voedingsvezels vallen hier bijvoorbeeld onder.

Er is in Nederland dus geen advies wat betreft de inname van suiker, alleen een advies voor koolhydraten als geheel. Er zijn echter wel buitenlandse organisaties die een richtlijn hebben omtrent het gebruik van suiker. Zo adviseert het Amerikaanse Insitute of Medicine om minder dan 25% van de calorieën uit toegevoegde suikers te halen. De World Health Organisation (WHO) is zelfs nog wat strenger. Deze geeft aan dat je minder dan 10% van je calorieën uit vrije suikers moet halen. Er is dus nog geen wereldwijde consensus over een veilige gezondheidsmarge wat betreft het gebruik van suiker.

Lees verder op www.fit.nl