HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Suppletie tijdens de zwangerschap

Geplaatst op 06/04/2018 door eetpaleo

Zwanger zijn is een bijzondere tijd. Op het moment van schrijven ben ik 18 weken zwanger en deze eerste zwangerschap heeft inmiddels al heel wat zoektochten en inzichten teweeg gebracht. Allereerst welke voeding ik zou eten (iets meer daarover lees je hier), eigenlijk bleek dat niet heel anders te zijn dan mijn Paleo voedingspatroon maar er zijn toch altijd wat twijfelpuntjes. Is kombucha wel oké, en hoe zit het met kefir en andere gefermenteerde producten. En vis en schelp- en schaaldieren? En lever? Gelukkig was ik daar snel uit.

Boeken en podcasts

Het raadplegen van een aantal boeken en podcasts rondom dit onderwerp heeft me trouwens enorm geholpen! Onder andere:

Met een goed voedingsplan, en een extra grote dosis zelfliefde had ik al snel het vertrouwen dat dit helemaal zou gaan lukken. Zelfliefde is trouwens extra nodig tijdens je zwangerschap. Je lijf verandert enorm, je hebt cravings, hormonen die alle kanten op lijken te vliegen, bent soms te moe om iets gedaan te krijgen, noem het maar op. Daar kun je behoorlijk onzeker van worden en de stress die dat met zich meebrengt is niet helpend voor een gezonde zwangerschap. Vandaar dus: zelfliefde.

Waarom suppletie tijdens de zwangerschap nodig kan zijn

Vervolgens vroeg ik me af in hoeverre ik supplementen nodig zou hebben bovenop mijn gezonde voedingspatroon. Ik overlegde met een aantal orthomoleculair therapeuten, las bovenstaande boeken en pluisde het internet uit. Mijn conclusie? Ja, het kan absoluut handig zijn om supplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap. Al zou het alleen maar in het eerste trimester zijn, wanneer misselijkheid (of erger) het net wat minder makkelijk maken om gezond te eten.

Daarnaast is de ADH van de meeste vitaminen en mineralen is er op gericht om ziekte te voorkomen. De meeste mensen echter hebben veel meer dan dat nodig om zichzelf echt optimaal te voelen. Laat staan wanneer je zwanger bent. Met voeding kun je dan een heel eind komen. Maar aangezien de bodem waarin onze groenten groeien niet meer zo rijk aan voedingsstoffen is als deze ooit was, kunnen supplementen een mooie aanvulling zijn.

Lees verder op EetPaleo.nl!