HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Je schuldig voelen over eten werkt vaak niet goed om af te vallen

Geplaatst op 21/04/2019 door fitnl


Het onderzoek

De onderzoekers waren benieuwd of de proefpersonen meer gevoelens van schuld of plezier kregen na het eten van of denken aan een chocoladecake. Ook onderzochten ze welke gevoelens je beter helpen om af te vallen.

Aan dit onderzoek deden 294 respondenten (in de leeftijd van 18 tot 86 jaar) mee, waarvan 190 respondenten na 18 maanden ook de follow up-vragenlijst hadden ingevuld. Het grootste gedeelte van de respondenten bestond uit vrouwen (72 procent).

De resultaten

Opvallend is dat de mensen die chocoladecake associëren met schuldgevoel lager scoorden op het gevoel controle te hebben over het eetgedrag en minder succesvol zijn in afvallen of op gewicht blijven dan de groep die chocoladecake associeerden met plezier.

Verder bleek dat mensen die chocoladecake associeerden met schuld niet positiever stonden tegen een gezond voedingspatroon, en minder sterke intenties hadden om gezonder te gaan eten dan mensen die chocoladecake associeerden met plezier. Daarnaast associëren mensen die willen afvallen chocoladecake vaker met schuld dan mensen die niet streven naar gewichtsverlies.

Lees verder op www.fit.nl