HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Geplaatst op 30/04/2019 door fitnl

Er zijn verschillende factoren in onze voeding en leefstijl die overgewicht en obesitas veroorzaken. Alle onderzoeken naar deze factoren zijn door een team van experts samengevat in een rapport [1]. Er is sterk bewijs gevonden voor vier factoren die het risico verhogen op een te hoog gewicht. Daarnaast is er voor vijf factoren sterk bewijs gevonden dat ze juist beschermen tegen het ontwikkelen van overgewicht.

Risicofactoren

Het panel heeft voor verschillende factoren sterk bewijs gevonden dat ze overgewicht in de hand helpen [1]. Zo is er sterk bewijs dat een lange schermtijd het risico op overgewicht verhoogt. Vooral bij kinderen is dit risico aangetoond. Maar ook voor volwassenen is het belangrijk niet te lang achter een scherm te zitten. Behalve dat een lange schermtijd samengaat met weinig lichaamsbeweging, is er ook een verband gevonden met het eten van veel en energierijke voeding.

Uiteraard heeft voeding ook een grote invloed op overgewicht. Hier zijn verschillende factoren te benoemen. Over het algemeen wordt een westers eetpatroon gezien als een grote risicofactor. Denk dan aan een voedingspatroon rijk aan vlees, vet en suiker. Ook dranken waar suiker aan is toegevoegd zijn dikmakers, zoals frisdranken, sportdranken en energiedranken.

Lees verder op www.fit.nl