HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Stimuleert hete voeding de vetverbranding?

Geplaatst op 18/04/2019 door fitnl

Wat maakt die peper zo heet?

Het stofje dat rode pepers zo heet maakt is capsaïcine [1]. Het geeft een brandend gevoel als het in aanraking komt met je slijmvlies. Daarom brandt het niet alleen als je het opeet, maar ook als je het bijvoorbeeld in je ogen krijgt. Waar capsaïcine in de natuur gebruikt wordt als afweer tegen dieren die de peper willen eten, gebruiken wij het juist om onze gerechten pittiger te maken [1].

Schaal van Scoville

De mate van pittigheid wordt uitgedrukt in de Scoville-schaal. Het beschrijft de concentratie van capsaïcine. Zo scoort paprika 0 op deze schaal, deze is ook dan ook totaal niet pittig. Tussen de 500-1000 op deze schaal is redelijk pittig. Denk aan de groene peper. Sambal scoort 2000 op deze schaal en tabascosaus rond de 5000. Pepperspray scoort tussen de 3-5 miljoen – dat wil je dus zeker niet in je ogen krijgen! De maximale waarde is pure capsaïcine met 16 miljoen.

De Caroline reaper is de scherpste peper op de wereld met een waarde van 1.569.300 op de schaal van Scoville [2]. Ik zou mijn tong er niet aan willen branden… 😜

Lees verder op www.fit.nl