HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Waarom is sporten vaak niet effectief om af te vallen?

Geplaatst op 23/04/2019 door fitnl


Mensen eten vaak meer als ze actiever worden

Westerterp: “Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat hoe actiever iemand wordt, hoe meer diegene geneigd is te eten. Dit gebeurt vaak onbewust, zonder dat je het door hebt. Wij hebben met de universiteit van Maastricht dit effect bijvoorbeeld aangetoond, door een onderzoek te doen waarbij kantoormedewerkers werden gevolgd die trainden voor een halve marathon [1].

Opvallend was dat er na een jaar gemiddeld genomen geen gewichtstoename werd gevonden. Terwijl het energiegebruik met ongeveer 25 procent was toegenomen.

Dat zou in theorie moeten betekenen dat als je niet meer bent gaan eten je 30 kilogram zou moeten afvallen in een jaar.

Maar dit gebeurde niet, omdat mensen ongemerkt meer gingen eten. De onderzoekers zijn daar achter gekomen doordat ze mensen hebben laten opschrijven wat ze op een dag aten. Bij het begin van het onderzoek rapporteren mensen al minder dan het gemeten energiegebruik en dit verschil nam gedurende het onderzoek alleen maar verder toe. Oftewel mensen rapporteerden een stuk minder dan ze daadwerkelijk aten.” Hier zijn de onderzoekers achtergekomen via de tweevoudig gemerkt watermethode. Bij de tweevoudig gemerkt watermethode wordt gebruik gemaakt van water dat is verrijkt met stabiele isotopen van waterstof en zuurstof. Hierdoor kun je nauwkeurig meten wat het energiegebruik is van een persoon.

Lees verder op www.fit.nl