HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

Geplaatst op 06/04/2019 door fitnl

Wat is creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Je lichaam maakt zelf creatine aan. Je kunt dit ook aanvullen middels voeding of als voedingssupplement. Creatine zit met name in vlees, maar ook in vis. Rundvlees en tonijn bevatten ongeveer 1-2 gram creatine per kilogram [1,2,22].

Je eigen lichaam heeft ongeveer 1-3 gram creatine per dag nodig om de voorraden aan te vullen. De helft hiervan komt van voeding. Creatine wordt gevormd uit de aminozuren arginine, methionine en glycine. Het wordt met name gevormd in de nieren, maar ook in de lever en alvleesklier.

Wat doet creatine?

Tijdens het sporten gebruikt je lichaam energie. Om een spier te laten bewegen, heeft het lichaam een energiebron nodig. Om dit mogelijk te maken, zet het lichaam het stofje ATP als energiebron om in ADP.

Lees verder op www.fit.nl