HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Het belang van Vitamine B12

Geplaatst op 13/05/2018 door eetpaleo

In de wereld van de vitamines en voedingssupplementen is het makkelijk om jezelf overweldigd te voelen. Waar zijn al die vitamines eigenlijk voor, wat doen ze in je lichaam? Krijg je daar niet voldoende van binnen uit voeding? Waarom zou ik een supplement willen nemen en is dat eigenlijk wel geschikt voor mij? Nu ga ik zeker niet alle vitamines bespreken, maar een aantal belangrijke breng ik graag aan bod. Zo kon je al eerder lezen over lever en vitamine A, deze keer ga ik je wat uitleg geven over vitamine B12.

Voeding of suppletie?

Laten we voorop stellen dat ik het liefste al mijn vitamines en mineralen uit voeding haal. Uit écht eten, en liever niet uit een pil. Dat is iets waar ik dagelijks rekening mee houd bij het kiezen van mijn eten. Keer op keer stel ik mezelf de vraag: “Voedt deze maaltijd mij echt?” en dat natuurlijk op zowel fysiek als psychisch niveau. Iets eten wat me totaal niet smaak maar wel ontzettend gezond is vind ik namelijk niet zo’n succes.

Het antwoord op die vraag zorgt er telkens voor dat ik afwisselend eet, dat ik meer en meer op mijn lichaam en intuïtie kan vertrouwen en daarmee behoorlijk veel voedingsstoffen binnen krijgt. Alleen is dat helaas niet helemaal genoeg. De aarde bevat lang niet zo veel voedingsstoffen meer als eerst, waardoor het voor mensen en dieren lastiger is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen uit voeding alleen. Vandaar dat ik mezelf ondersteun met een aantal supplementen, welke ik op dit moment neem lees je hier.

Eén van de voedingsstoffen waar regelmatig verwarring over ontstaat is vitamine B12. Iets wat voor de gemiddelde Paleo eter geen probleem zal zijn, want daarmee krijg je over het algemeen voldoende B12 binnen. Eet je echter vooral vegetarisch of veganistisch, werkt je maagslijmvlies niet naar behoren of heb je een genetische afwijking, dan kun je al snel te maken krijgen met een tekort aan B12.

Wat is vitamine B12?

Voor ik daar op in ga is het allereerst belangrijk om te weten wat vitamine B12 precies doet in het lichaam. Het speelt een rol bij het onderhouden van het zenuwstelsel, bij het concentratievermogen en je geheugen. Het speelt een belangrijke rol bij het vormen van rode bloedlichaampjes en bij de replicatie van het DNA, bijvoorbeeld in nieuwe cellen. Ook ondersteunt vitamine B12 het lichaam bij de opname van verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten.

Vitamine B12 kunnen we als mens niet zelf aanmaken, net zoals andere planten en dieren. Hoe vitamine B12 dan wel aangemaakt wordt? Door micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën). Door middel van de intrinsieke factor welke in de maagwand wordt geproduceerd wordt vitamine B12 opneembaar gemaakt. Die opname gebeurt vervolgens in de dunne darm. Onze eigen darmbacteriën zijn trouwens ook in staat om kleine hoeveelheden vitamine B12 aan te maken. Het punt is alleen dat we dit vervolgens niet voldoende op kunnen nemen (de aanmaak gebeurt pas in een later stadium van de spijsvertering) waardoor we toch echt afhankelijk zijn van externe bronnen om voldoende B12 binnen te krijgen.

Lees verder op EetPaleo.nl!