HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Iedereen heeft wilskracht: zo train je het

Geplaatst op 21/05/2018 door lovefitfood

Wanneer iets niet lukt hangen we dit snel aan een tekort aan wilskracht. Sommige mensen beweren zelfs geen wilskracht te hebben. Maar elk mens heeft wilskracht, het zit in onze genen en vanuit een evolutionair perspectief is het een cruciaal onderdeel geweest van ons overleven als soort. Misschien weet je gewoon niet hoe je het moet gebruiken!

Wist je bijvoorbeeld dat je wilskracht actief kunt inzetten op moeilijke momenten, en dat wilskracht ook af kan nemen door bepaalde factoren? ‘Ik heb geen wilskracht’ is na het lezen van deze blog geen excuus meer, want ik ga je leren hoe je het moet gebruiken.

Impulscontrole

Een andere naam voor wilskracht is impulscontrole. Wiskracht wordt namelijk ingezet om een impuls te kunnen weerstaan, vandaar deze term. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wilskracht huist in onze prefrontale cortex, het deel vooraan in onze hersenen, waarmee we onze impulsen kunnen kanaliseren. We kunnen daardoor zaken weerstaan, wat we laat-kracht noemen, maar ook juist actief najagen, hetgeen we doen-kracht noemen.

Sympathisch en parasympatisch systeem

Impulscontrole is in te zetten door te werken met je ademhaling. Daarvoor gaan we eerst kijken naar een deel van ons zenuwstelsel. Ons autonome zenuwstelsel (stuurt onbewuste acties in ons lichaam aan zoals hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling) kan onderverdeeld worden in het sympathische en het parasympatische systeem. Het sympathische systeem is betrokken bij alles wat te maken heeft met actie en kan een hogere hartslag en bloeddruk genereren.

Het parasympatische systeem bekommert zich juist om zaken zoals de spijsvertering en opslag van voedsel, een belangrijk onderdeel van rust. Deze twee systemen kunnen we eigenlijk vertalen naar ons gas- (sympathisch) en ons rempedaal (parasympatisch). Deze twee systemen kunnen we aanspreken door middel van onze ademhaling.

Doen- en laatkracht

De doenkracht is het vermogen om dingen te doen die je wellicht aan het uitstellen was. Laatkracht is juist het vermogen om een verleiding te weerstaan. Je kunt je vast wel een situatie indenken dat je een van de twee nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je nog een flinke afwas hebt staan en je al lekker op de bank geploft bent (doenkracht) of wanneer je bij het tankstation die ene snoepreep wil pakken, maar eigenlijk ook niet (laatkracht).

Lees het hele artikel hier.