HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Waarom je moeder de belangrijkste persoon is in je leven

Geplaatst op 13/05/2018 door BedRock

“Het heeft te maken met het proces van hechting dat plaatsvindt na de geboorte en in de babytijd,” legt psycholoog Charlotte Boshuisen uit. “Baby’s hechten zich trouwens niet alleen aan hun moeders hoor, maar ook aan vaders en andere opvoedingsfiguren. Het gaat erom dat baby’s een basisvertrouwen in hun directe opvoeders ontwikkelen. We zeggen dan dat een kind veilig gehecht is. Je groeit in dat geval op met het gevoel dat je de moeite waard bent en dat er voldaan wordt aan behoeftes als veiligheid, erkenning, warmte, steun en liefde.”

“Door contact te zoeken met je kind, door te voeden als het honger heeft, lichamelijk contact te hebben door te knuffelen, door te spelen en zingen en te reageren op je kind als het aangeeft iets nodig te hebben, stimuleer je een veilige hechting.” Hechting zit ‘m vooral in het sociale contact tussen baby en verzorger en in het gevoel van veiligheid. Charlotte: “In 1958 werd in een onderzoek van psycholoog Harlow gezien dat resusaapjes, die bij de geboorte gescheiden werden van hun echte moeder, een voorkeur hadden voor een surrogaatmoederaap van zacht materiaal in plaats van een surrogaatmoeder van hard materiaal. Zelfs wanneer de voedingsbron werd weggehaald bij de zachte moeder en er alleen voeding was bij de ‘harde’ moeder was dit effect blijvend.” Harlow’s conclusie was dat hechtingsrelaties eerder op de behoefte aan liefde zijn gebaseerd, dan op de behoefte aan voeding.

Lees verder op www.BedRock.nl