HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

‘Gezonde’ voeding die je wilt vermijden bij Hashimoto

Geplaatst op 08/05/2019 door vivonline

Bepaalde ‘gezonde’ voedingsmiddelen spelen een rol bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto. Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken raakt. Graag breng ik jou op de hoogte van de verborgen gevaren van deze ‘gezonde’ voeding.

1.    Granen en zuivelproducten

Granen en zuivelproducten zijn denk ik het meest problematisch, aangezien de gemiddelde Nederlander dit dagelijks eet. Veel mensen ontwikkelen een immuunreactie tegen de lichaamsvreemde eiwitten uit granen en zuivel (gluten en caseïne). Het probleem is dat de eiwitten in deze voedingsmiddelen erg op lichaamseigen eiwitten lijken. Dit wordt moleculaire nabootsing (molecular mimicry) genoemd. Doordat de eiwitten zo erg op elkaar lijken kan het immuunsysteem zich vergissen en per ongeluk de lichaamseigen eiwitten, van bijvoorbeeld de schildklier, aan gaan vallen. Dit proces wordt auto-immuniteit genoemd. Als het immuunsysteem de schildklier aanvalt, en de schildklierfunctie vertraagd wordt, is er sprake van Hashimoto.

Met name glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt zijn problematisch. Daarnaast zorgt het eiwit caseïne voor problemen. Dit zit in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, kaas, yoghurt en kwark.

lees verder:

https://www.vivonline.nl