HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

Geplaatst op 03/05/2021 door fitnl

Je hebt vast wel eens iemand op een feestje horen zeggen ‘ik word al dik als ik alleen maar naar eten kijk’. Maar klopt dit ook? Hebben sommige mensen veel meer aanleg voor overgewicht dan anderen?

Genetische aanleg voor overgewicht

Om de rol van genen bij overgewicht te onderzoeken zijn er interessante studies gedaan onder tweelingen en adoptiekinderen. Eeneiige tweelingen zijn voor bijna 100 procent gelijk in erfelijk materiaal en twee-eiige tweelingen ongeveer 50 procent. Op die manier kun je als onderzoeker gemakkelijk zien welke rol genen spelen bij bepaalde fenomenen. In het geval van aanleg voor overgewicht wil je weten of eeneiige tweelingen vaker hetzelfde gewicht hebben dan twee-eiige tweelingen* [1,2].

En dit blijkt inderdaad vaak het geval. Ook als eeneiige tweelingen niet in hetzelfde gezin zijn opgegroeid hebben ze vaak ongeveer hetzelfde lichaamsgewicht als hun broertje of zusje dat heel ergens anders woont [2].

Lees verder op www.fit.nl