HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: Goede core stability zorgt voor minder beenblessures

Geplaatst op 13/06/2019 door fitnl


Core stability

Eerst even een korte uitleg van wat core stability is. Veel mensen hebben daar namelijk een foutieve gedachte over; core stability slaat níet alleen op je buikspieren. Kort gezegd zorgt core stability ervoor dat de armen en benen goed bewogen kunnen worden. Verschillende spieren in de buik, rug en nek zorgen voor core stability. Het gaat dus niet alleen om je buikspieren. In een eerder artikel gingen we dieper in op de werking en het nut van je core stability.

Gezien dit artikel enkel gaat over beenblessures wordt hier alleen ingegaan op de core stability van de buik en rug, omdat deze een rol spelen bij het bewegen van de benen.

Het onderzoek

Uit het onderzoek komt naar voren dat er verschillende onderdelen van core stability zijn. Deze kunnen in meer of mindere mate zorgen voor blessures [1]:

  • Verminderde kracht van de core-spieren. Dit betekent dat de kracht bij het buigen en strekken van de romp is verminderd. Ook kan het zijn dat er een groot verschil zit tussen de buig- en strekkracht van de romp. Als de corekracht is verminderd lijkt er ook sprake te zijn van een verminderde kracht van de spieren die de heup naar binnen draaien. Als de heup naar binnen draait, verandert de stand van de knie. Hierdoor kunnen er sneller blessures ontstaan van de knie.
  • Verminderde proprioceptie van de core. Proprioceptie is het vermogen om een lichaamsdeel op de juiste manier te kunnen bewegen zonder ernaar te kijken. Een verminderde proprioceptie van de core betekent dat iemand minder goed kan voelen hoe zijn romp beweegt. Dit kan betekenen dat ook de proprioceptie van de benen is verminderd waardoor de stand van de benen niet goed is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij X-benen of O-benen. Hierdoor kunnen er sneller blessures van de knie ontstaan.

Lees verder op www.fit.nl