HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Onderzoek: Moeite om met verleidingen om te gaan? Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst!

Geplaatst op 16/06/2019 door fitnl

Niet heel lang geleden was er in de westerse wereld niet altijd voedsel beschikbaar. Het was dan ook onlogisch om calorierijk voedsel te laten liggen, omdat er een grote kans was dat je de dagen erop niks te eten kon vinden. 

Maar vandaag de dag, in de huidige verleidelijke en dikmakende omgeving, zit ons brein ons eerder in de weg dan dat het ons een handje meehelpt. 

Helaas kunnen we onze saboterende omgeving niet zomaar veranderen. Maar gelukkig kun je je impulsieve brein via een aantal strategieën wel beter leren te temmen. Het zogenaamde ‘episodic future thinking’ is één daarvan.

Denk aan leuke gebeurtenis in de toekomst

Bij ‘episodic future thinking' (episodisch toekomstdenken) denk je aan een leuke gebeurtenis in de toekomst of fantaseer je bijvoorbeeld over hoe je je in de toekomst veel fitter voelt [1,2]. Door je te richten op de toekomst stimuleer je abstract denken. Dit kan ervoor zorgen dat je brein meer waarde gaan toekennen aan de toekomst. Met als mogelijk gevolg dat je minder in de ban bent van je impulsen.

Onder andere onderzoekers van de universiteit van Maastricht hebben laten zien dat het denken aan positieve vooruitzichten bij mensen met obesitas kan resulteren in minder impulsieve beslissingen [1,2]. Dit zou kunnen bijdragen aan een lagere energie-inname.

Lees verder op www.fit.nl