HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mama's

Zwanger en Crossift; ja of nee?

Geplaatst op 22/06/2019 door eatrunlove

Mijn persoonlijke ervaring is dat je zeker kunt blijven Crossfitten, maar je moet wel je verwachtingen bijstellen. Je zult weinig tot geen progressie boeken, geen PR’s zetten en niet meer tot het gaatje gaan. Ik wil daar wel bij benadrukken dat toen ik zwanger werd ik al 3 jaar aan Crossfit deed en op dat moment 5 à 6 keer per week trainde. Daarmee heb ik natuurlijk een goede basis gehad. Als jij nog nooit gecrossfit hebt, zou ik niet aanraden om tijdens je zwangerschap te beginnen met Crossfit. Heb je lange tijd niet gesport en wil je tijdens je zwangerschap beginnen met sporten dan zou ik eerder iets van Mom in Balance adviseren. Maar als jij al een tijdje Crossfit (ook al doe je dat minder dan ik), dan kun je prima tijdens je zwangerschap blijven Crossfitten! Met goede begeleiding.

Goede begeleiding

Er zijn vrouwen die tot het einde van hun zwangerschap pull-ups blijven doen, maar er zijn ook vrouwen die al bij 13 weken stoppen met pull-ups. Dit hangt samen met hoe het voor jou voelt om pull-ups te blijven doen, maar ook hoe jouw lichaam hier op reageert. Dat je heel snel geen rechte buikspieren meer mag trainen is bij de meeste vrouwen wel bekend, maar ook met andere oefeningen kan er veel spanning op je buikspieren komen te staan waardoor je last kunt krijgen van een diastase. Goede begeleiding is in mijn ogen essentieel om gezond en fit je zwangerschap door te komen. Een trainer die veel ervaring heeft met zwangerschappen kan jou namelijk goed begeleiden, goede alternatieven bieden voor oefeningen die je niet meer kunt doen en checken of jouw lichaam reageert zoals hoort. Ik deelde eerder al een checklijstje welke je kunt aanhouden, maar een ervaren trainer let er bijvoorbeeld ook op of je goed blijft ademen (je mag tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld niet meer “bracen” (= adem vast- of inhouden) , je moet tijdens de training nog kunnen blijven praten en je mag niet na de training 20 minuten lang (bij wijze van spreken) uitgeput op de grond liggen bijkomen. Ik zou dus zeker in jouw box even navragen of er een trainer is met ervaring in het begeleiden van zwangere vrouwen. Ik heb de mazzel dat Charlotte, eigenaresse van Kracht, heel veel ervaring heeft met zwangere dames en mij dus heel goed kan begeleiden.

Lees verder op www.eatrunlove.nl