HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Hoelang duurt het aanleren van een gewoonte?

Geplaatst op 05/06/2020 door fitnl

Vaak hoor ik van klanten én collega-coaches of zelfs psychologen dat je in 21 dagen een nieuwe gewoonte kunt aanleren. Dit klinkt natuurlijk eigenlijk te mooi om waar te zijn; zoals zo veel mensen heb ook jij waarschijnlijk wel eens ervaren hoe moeilijk het is om een gewoonte te veranderen of creëren. Daarom vroeg ik me af: hoelang duurt het voordat een intentie tot gedragsverandering écht een nieuwe gewoonte is geworden?

Waar komt die 21 dagen vandaan?

De 21-dagen-theorie komt voort uit een onderzoek dat totaal verkeerd is geïnterpreteerd door media (websites en kranten). Het ging bij dit onderzoek namelijk niet om gedragsverandering of het aanleren van een specifieke gewoonte, maar over de ervaring van mensen die plastische chirurgie ondergingen [1]. De deelnemers in dit onderzoek bleken gemiddeld 21 dagen nodig te hebben om gewend te raken aan de uiterlijke aanpassingen na een operatie.

Dit onderzoek heeft natuurlijk wel iets te maken met gewenning of adaptatie. Maar het is zeker niet 1-op-1 door te trekken naar gedragsverandering op gebieden als afvallen of roken en andere ongewenste gewoontes. 

Lees verder op www.fit.nl