HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: minder zweet door tatoeages

Geplaatst op 20/06/2020 door fitnl

Steeds meer (top)sporters hebben tatoeages. Maar wat is hiervan eigenlijk het effect op de zweetproductie en de warmteproductie? Amerikaanse onderzoekers plozen het uit met een eerste verkennende studie.

Hoe blijft een tatoeage zichtbaar?

Voordat we deze vraag beantwoorden, is het goed om even de basics van tatoeëren te begrijpen. Onderstaande video legt uit hoe het kan dat de inkt jarenlang zichtbaar blijft.

De theorie

De theorie is dat een tattoo zorgt voor een beperkte zweetproductie, omdat de inkt in dezelfde huidlaag wordt ingebracht als de zweetklieren zitten. Andere mogelijke redenen voor een beperkte zweetproductie zijn een beschadiging van de huid waardoor meer ontstekingscellen aanwezig zijn die de zweetproductie remmen. Per minuut prikt de naald namelijk 50 tot 3000 keer in de huid. Een laatste verklaring zijn de kleine metaaldeeltjes in inkt die de werking van de zweetklieren remmen, net zoals er bij deodorantgebruik gebeurt. Een vergelijkbare daling van zweetproductie treedt ook op bij huidtrauma’s van zonlicht [2-4].

Wat de precieze oorzaak ook mag zijn, de onderstaande resultaten zijn zeker interessant.

Lees verder op www.fit.nl