HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Dit is de meest uitdagende yogahouding!

Geplaatst op 13/07/2018 door BetterbyGoalie

Wat is de lijkhouding?

Dit is een basishouding liggende op de rug. In yogajargon heet deze houding “Savasana”. Sava betekent lijk en daarom wordt deze asana ook wel de dodenhouding genoemd. De grootste uitdaging in deze houding ligt bij de zwaartekracht en mentale focus. Er wordt gezegd dat dit de eenvoudigste houding is om uit te voeren, maar het lastigste is om volledig te beheersen. Andere yogahouding vragen een (actieve) inspanning van spieren, pezen en gewrichten. In de lijkhouding is het uitgangspunt om alle spanning volledig los te laten in elk deel van het lichaam én het hoofd volledig leeg van alle gedachten te maken. Hierdoor is Savasana de meest uitdagende houding voor iedere yogi.

Wat is het effect van de lijkhouding?

Savasana heeft het laagste zwaartepunt en is de uitgangspositie voor alle buikliggende houdingen. Het is ook de houding waarin een asana eindigt. Om te kunnen bewegen in een houding vanuit rugligging is musculatuur van de voorkant van het lichaam nodig, dat is de reden waarom veel buikversterkende oefeningen vanuit deze positie beginnen. De diepe staat van bewuste ontspanning die Savasana geeft, is niet te vergelijken met slapen. In Savasana is het lichaam volledig in rust en is de stofwisseling vrij van zwaartekracht, wat het mogelijk maakt om lastige ademhalingsoefeningen te doen; volledig bewust zijn van de adembeweging, zonder er enige controle op uit te oefenen.

Lees verder op www.HaveANiceDay.com