HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Een dag vol ongeluk…

Geplaatst op 19/07/2018 door BetterbyGoalie

Vrijdag de dertiende

Op de vraag wanneer vrijdag de dertiende is ontstaan, is geen duidelijk antwoord te vinden. Er zijn verschillende herkomsten mogelijk. Een potentiële verklaring stamt uit het Christendom. Zo zou Jezus Christus gekruisigd zijn op vrijdag de dertiende. Bovendien zaten er bij het Laatste Avondmaal dertien mensen aan de tafel (twaalf discipelen plus Jezus Christus). Tijdens deze bijeenkomst werd Jezus verraden door Judas wat leidde tot de kruisiging van Jezus Christus. 

Marianne Williamson, een Amerikaanse schrijfster, schrijft in haar boek ‘In vrouwelijkheid’ als suggestie dat op vrijdag volgens de volksverhalen de heksen bij elkaar kwamen, samen met een groep zwarte katten. Dit volksverhaal was afkomstig uit Scandinavische landen. Bij de samenkomst van de twaalf heksen zou de duivel als dertiende lid aanwezig zijn. Het getal dertien heet dan ook wel het duivelsdozijn. 

Recenter onderzoek

Recent onderzoek laat zien dat het bijgeloof rondom deze dag pas veel later is ontstaan. Volgens dit onderzoek werd er in een Nederlandse krant uit 1896 voor het eerst gesproken over deze ongeluksdag. De aandacht voor deze dag is ontstaan vanuit Amerika, waar de geschiedenis voor vrijdag de dertiende terug gaat tot 1881. Al met al is het onduidelijk wanneer het bijgeloof voor vrijdag de dertiende is ontstaan.

Lees verder op www.HaveANiceDay.com