HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Kun je vet omzetten in spieren?

Geplaatst op 10/07/2019 door fitnl


De theorie

Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren. Deze kleine bouwsteentjes zijn onderdeel van eiwitten.

Helaas is het lichaam dus niet in staat om vet om te zetten in aminozuren. De enige manier om effectief spiermassa op te bouwen is middels een combinatie van krachttraining en eiwitrijke voeding [1,2].

Kun je dan wel tegelijkertijd vet verbranden en spieren opbouwen?

Het is lastig om vetmassa te verbranden en tegelijkertijd spieren op te bouwen. Tijdens het afvallen verbrandt je lichaam meer energie dan dat het binnenkrijgt (een zogenaamde negatieve energiebalans). Hierdoor raak je op een gegeven moment vocht, vet en soms zelf een deel van je spiermassa kwijt.

Als je als sporter heel nauwgezet afvalt zal het spierverlies beperkt blijven. Vooralsnog lijkt het (beginners en mensen met overgewicht uitgezonderd) lastig om tegelijk spiermassa te kweken en vetmassa te verbranden.

Lees verder op www.fit.nl