HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Ben je lichter in de zomer?

Geplaatst op 09/07/2021 door fitnl

Ben jij de meeste zomers slanker dan in de koudere maanden? Dan heb je jezelf vast afgevraagd: is je gewicht seizoensgebonden? Zijn wij Noord-Europeanen zwaarder in de wintermaanden?

Energiebalans is leidend

Aankomen, afvallen en op gewicht blijven is in de basis vrij simpel. Centraal staat de verhouding tussen de hoeveelheid eten en de beweging die je krijgt over de dag. Dit staat ook wel bekend als de energiebalans. De theorie is dus eenvoudig. Meer eten en minder bewegen is wat doorgaans leidt tot extra lichaamsgewicht. In de praktijk blijken veel meer indirecte factoren van invloed te zijn op gewichtsverlies. Een daarvan is mogelijk de omgevingstemperatuur. Deze verschilt natuurlijk nogal tussen de seizoenen. De centrale vraag: hoe groot is dit effect van temperatuur op ons gewicht?

Is het verschil in gewicht ook echt zo groot tussen de zomer en winter?

Onderzoek laat zien dat het verschil in gewicht tussen zomer- en wintermaanden meestal niet groter is dan een paar procent [1].

Lees verder op www.fit.nl