HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Gezonde Espresso Brownies

Geplaatst op 22/08/2016 door eetpaleo

Brownies! Met koffie erin. Ja, deze zijn echt heel erg lekker!
Dus wil je eens een keer verantwoord snoepen, dan zijn deze brownies zeker geschikt!

En dan zal ik ook meteen iets opbiechten: ik heb er maar ééntje zelf opgegeten! (WAT?? Maar ÉÉN?) Dat was een tijdje terug echt ondenkbaar.. Dan nam ik er na het fotograferen eentje (die lag toch al op een bordje) en ’s avonds na het eten nog eentje, en de volgende ochtend een als ‘toetje’ na het ontbijt. Volgens mij zien jullie het patroon wel he? Dat patroon heeft in mijn geval de naam: stress. (en daar ben ik nu uit aan het stappen!) – oh en, de brownies zijn natuurlijk wel door andere mensen voor jullie getest!

In tijden van stress is het lichaam nóg meer gericht op koolhydraten, dat is ook eigenlijk de enige verbranding die dan goed gaat. Je lijf heeft het idee dat je in een Bear Grylls Extreme Survival situatie zit (lees: je bungelt met 1 hand aan een rots, 200 meter onder je ligt een kolkende rivier en boven je staat een grizzly beer op je te wachten). Het is niet zo, maar je lijf denkt van wel. Het is ons oerinstinct wat zo reageert: het enige wat we eigenlijk willen is overleven. Bij kortdurende stress kan dat helemaal geen kwaad, maar bij langdurige stress (een baan die je niet leuk vindt, slaaptekort, mensen om je heen die energie kosten, enzovoorts) is het een ander verhaal. In de oertijd was er geen chronische stress, stress was kort en hielp ons om te overleven. Nu zitten we veilig in een warm huis/kantoor zonder roofdieren in de buurt en kan ons vrij weinig gebeuren. De stress die we ondervinden is langdurig, we zijn niet zo vaak meer echt ontspannen.

Toch reageert het lichaam bij langdurige stress op dezelfde manier als acute stress (stress = stress = stress): je gaat in survival-modus. Op zo’n moment kun je geen vet verbranden, dan zou je immers je voorraden aanspreken en dat betekent minder kans om te overleven. Maar je lichaam wil wel suikers! Suikers gaan goed: lekker snelle energie en wat je niet gebruikt sla je op als vet. We zitten in survival-modus dus iedere extra gram die we opslaan is gunstig. Of tenminste, dat denkt ons lichaam. Er zijn natuurlijk nog veel meer mechanismen bij betrokken, maar dit is de korte versie.

En daarom is er dus die zoete trek bij stress! Dan heb je bijvoorbeeld zin in brownies 🙂

Waarom plaats ik dan toch het recept? Omdat je brownies ook in een sociale omgeving kunt eten, een omgeving zonder stress, waar het gezellig is. Voedsel is óók iets sociaals, iets wat we met elkaar kunnen delen om de band te versterken. En dan is het wel zo fijn om een brownie te kunnen eten die én lekker is, én waar je geen buikpijn van krijgt. Geniet er dus af en toe lekker van!!

Ingrediënten (voor 12 brownies)

  • 200g notenpasta naar keuze
  • 120 ml vers gezette, sterke koffie
  • 6 eieren
  • 100g kastanjemeel
  • 100g kokosbloesemsuiker
  • 85g cacao
  • ½ tl baksoda
  • snuf zout

Lees verder op EetPaleo.nl!