HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

In bikini in de diepvries!

Geplaatst op 15/08/2017 door eetpaleo

Stel dat je wordt gevraagd of je eens 3 minuten lang in je bikini (!) in een vriescel wil komen staan. Een vriescel waarin het 110 graden onder nul is. En dat zou dan ook nog goed voor je moeten zijn… De eerste gedachte die in me op kwam was: ‘ja maar dat is echt heel koud’! Samen met vriendin en collega onderneemster Anne Neijnens ging ik de uitdaging aan; een whole body cryotherapie behandeling bij N-ice Cryo in Amsterdam. En we zetten het ook nog op film..

Even spannend was het wel. Wat zal ik doen? Over cryotherapie had ik al meer verhalen gehoord. Natuurlijk volgde ik een paar winters geleden de Wim Hof methode. En ik kende de beelden van crossfitters die na hun workouts in ijsbaden plonsden, alsof het eigenlijk een lekker warm bad was waarin ze heerlijk ontspanden. Maar nee, er lagen toch echt ijsklontjes in dat bad.

IJsklontjes in de aanbieding

Mijn eigen ervaring met een ijsbad was niet helemaal positief. Samen met manlief naar de supermarkt om heel veel zakken ijsblokjes te halen, een hele kar vol. Tot op de dag van vandaag krijg ik nog steeds weleens mijn persoonlijke aanbiedingsmail waarbij me wordt verteld dat de ijsklontjes in de aanbieding zijn. Met natuurlijk daarbij de uitnodigende tekst “Eén van je favorieten?”. Nou, favoriet zijn ze niet. Want ik vond zo’n ijsbad best een pijnlijke kwestie. Ik weet het, er zijn zo veel tactieken die je daar doorheen kunnen helpen zonder dat je iets voelt, maar ik was vooral blij weer uit dat bad te zijn.

Je begrijpt dat ik even twijfelde toen ik uit werd genodigd om een sessie ‘whole body cryotherapie’ te ervaren!

Mijn nieuwsgierigheid won het gelukkig. Toen Anne me vervolgens ook nog vroeg of ze me mocht interviewen over mijn bedrijf tijdens het ondernemen van een leuke activiteit, wist ik het meteen: wij gaan naar de cryotherapie. Een afspraak was zo gemaakt en voor we het wisten stonden we enigszins zenuwachtig bij N-ice Cryo in Amsterdam bij het Gelderlandplein.

Hoe werkt cryotherapie?

Uiteraard werd ons bij aankomst uitgebreid uitgelegd wat we konden verwachten. Je brengt in totaal 3 minuten door in de cryo cabine. Eerst een aantal seconden bij een temperatuur van -10, vervolgens ga je een paar seconden naar -60, om de laatste ruim 2,5 minuut door te brengen bij een temperatuur van -110 graden Celsius. Je krijgt daarbij warme sokken en sloffen aan, handschoenen, een muts en een mondkapje. Alles om het helemaal veilig te houden (bevroren tenen zijn tenslotte niet leuk).

Waarom cryotherapie zo goed voor je is? Simpel! Door korte tijd in een heel erg koude omgeving door te brengen, zet je een aantal processen in je lichaam in werking. Er komt daarbij enorm veel serotonine en endorfine vrij – stofjes die ervoor zorgen dat je vrolijk en opgewekt bent en waardoor je een ware energieboost kunt ervaren. Daarnaast wordt je huid heerlijk glad, versnelt het je stofwisseling, herstel je sneller na het sporten, slaap je beter en kun je beter tegen stress. Klinkt goed, toch? Voor zulke leuke dingen wil ik het best 3 minuten koud hebben.

In de vriescel!

Op het moment dat we voor de cryo cabine stonden, vonden we het allebei best spannend. Zo’n stiltemomentje waarbij je denkt ‘tsja, ik denk dat ik het maar gewoon moet doen’. Gelukkig is er de hele tijd een medewerker bij die je met een microfoon door de ervaring heen kan praten. Ze kan je zien via ramen in de cabine en er hangen ook binnen camera’s.

Lees verder op EetPaleo.nl!