HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Nieuw onderzoek: Een onregelmatig slaapritme zorgt voor een daling van insulinegevoeligheid

Geplaatst op 09/08/2019 door fitnl


Aanleiding onderzoek

Uit eerder onderzoek komt al naar voren dat het werken in ploegendienst de kans vergroot op het ontwikkelen van diabetes type 2 [3,4]. Dit heeft te maken met het feit dat ‘s nachts werken onze biologische klok ontregelt, wat het lichaam waarschijnlijk minder gevoelig maakt voor insuline [5,6]. Verder blijkt dat verschillende organen en functies, zoals onze skeletspieren, ook een soort biologische klok hebben. Maar wat voor effect zo’n ontregeling van je dag- en nachtritme heeft op die skeletspieren is nog onduidelijk. Voor de onderzoekers uit Maastricht was dit een goede aanleiding om dit verder uit te pluizen.

Het onderzoek

Aan dit onderzoek deden 14 gezonde jonge mannen mee. De proefpersonen hadden een gezonde BMI en rookten niet.

Ze werden 3 dagen achtereen afgezonderd, waarbij er geen contact was met de buitenwereld. Verder hadden de respondenten geef besef van of het dag of nacht was. Ze werden namelijk niet blootgesteld aan normaal licht. Op de tweede en derde dag werd het slaap- en eetritme compleet omgedraaid. Vanaf de tweede dag vonden er verschillende metingen plaats.

Lees verder op www.fit.nl