HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Nieuw onderzoek: Wat werkt beter: pure cafeïne of een pre-workout?

Geplaatst op 02/08/2019 door fitnl


Wat is er al bekend over dit onderwerp?

Menig sporter gebruikt cafeïne voor wat extra power of motivatie voor een training. Dat het de prestaties kan verbeteren bij duursport en teamsport is dan ook door veel onderzoeken aangetoond [1-4]. 

De wetenschap is er nog niet helemaal over uit of cafeïne voor betere prestaties zorgt in het krachthonk. Het vermoeden is dat cafeïne mogelijk een positief effect heeft op de kracht bij oefeningen met het onderlijf. Denk hierbij aan oefeningen zoals de squat of deadlift [5-8]. Het effect op oefeningen voor het bovenlijf lijkt niet tot weinig aanwezig te zijn. Toch gebruiken veel krachtsporters cafeïne voor ze naar de sportschool gaan, in de vorm van koffie, cafeïnepillen of een pre-workout met verschillende stimulerende stofjes. 

In een eerder artikel kon je al lezen dat wij een cafeïnesupplement verkiezen over koffie. De belangrijkste reden hiervoor is dat je cafeïne makkelijker kunt doseren. Bij koffie is het lastig om de hoeveelheid van dit stofje in te schatten.

Lees verder op www.fit.nl