HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Waarom is het zo moeilijk om minder te eten? Interview met onderzoeker Fania Dassen

Geplaatst op 03/08/2019 door fitnl


Hai Fania. Kun je kort vertellen wie je bent en waar je passie vandaan komt om onderzoek te doen naar eetgedrag?

Ik ben begonnen als PhD-student voor de onderzoeksgroep ‘Eetstoornissen en Obesitas' aan de Universiteit Maastricht. Daar heb ik 4 jaar onderzoek gedaan naar cognitieve controle-interventies voor obesitas.

Ik heb hierbij de vraag proberen te beantwoorden waarom het toch zo moeilijk is om blijvend gewicht te verliezen en of we dit makkelijker kunnen maken door het trainen van executieve functies. Executieve functies horen bij het denkvermogen en zijn nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Je kunt ze zien als een ‘dirigent’. Ze helpen bij alle soorten taken. Eén van de functies is bijvoorbeeld impulsbeheersing. Ofwel ervoor zorgen dat je van lekkernijen af kunt blijven.

Vorig jaar juli ben ik gepromoveerd. De titel van mijn proefschrift was ‘Training cognitive control: the role of executive functioning in eating behavior and weight loss'.

Momenteel werk ik bij het Alzheimer Centrum Limburg als trainingsmanager voor de jonge onderzoekers en ben ik de coördinator van een aantal maatschappelijke projecten, zoals het verbinden van jong en oud.

Lees verder op www.fit.nl