HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Heb je een groter risico op botbreuken als je veganistisch eet?

Geplaatst op 25/08/2021 door fitnl

Steeds meer mensen eten veganistisch. In 2020 aten maar liefst 261.000 mensen volledig plantaardig [1]. Meer plantaardig en minder dierlijke producten eten is in vele aspecten beter voor de gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten [2]. Maar hoe zit het met de botgezondheid? 

EPIC-Oxford-studie

Gemiddeld gezien hebben veganisten een lagere inname aan calcium en eiwit dan vleeseters. De EPIC-Oxford-studie heeft onderzocht of veganisten hierdoor ook een hoger risico hebben op botbreuken [3]. De studie is een prospectieve cohortstudie, waarvoor deelnemers zijn geworven tussen 1993 en 2001. Bij de start van de studie vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun eetpatroon, leefstijl en medische geschiedenis. Deelnemers werden op basis van deze vragenlijst ingedeeld in vier groepen, kijkend naar hun eetpatroon. In totaal deden er 54.898 mensen mee aan het onderzoek waarvan 29.380 vleeseters, 8.037 viseters, 15.499 vegetariërs en 1.982 veganisten. Er werd gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames voor botbreuken en de plek van de breuk in de periode van het onderzoek.

Lees verder op www.fit.nl