HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Feit of fabel: 3 lichaamstypen (ecto-, meso- en endomorf)

Geplaatst op 07/08/2022 door fitnl

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de termen ectomorf, mesomorf en endomorf. Ze worden geregeld gebruikt om er meer persoonlijke trainingsschema’s op af te stellen. De theorie is dat je door rekening te houden met je lichaamstype, je meer progressie maakt. Maar zijn deze ook echt van toepassing bij (kracht)sport? Moet je anders trainen, afhankelijk van je bouw en looks?

Waar komen ectomorf, mesomorf en endomorf vandaan? De Amerikaanse psycholoog William H. Sheldon kwam in de jaren ’40 van de vorige eeuw met het idee het menselijk lichaam in te delen naar deze drie somatypes, die hij ectomorf, mesomorf en endomorf noemde [1]. Tegenwoordig wordt deze theorie nog veel gebruikt door sporters, en ook zeker door bedrijven om hun producten aan je te slijten. Je hebt ongetwijfeld wel advertenties voorbij zien komen op social media, waarin bedrijven met hele mealplans en trainingsschema’s komen voor die drie verschillende achterhaalde lichaamstypes. Pure marketing dus, die zijn weg heeft gevonden naar individuele sporters en mensen die willen afvallen. Zo hoor ik regelmatig in de gym uitspraken als:

‘Tsjah.. Ik kom lastig aan, want ik ben een échte ectomorph’

Maar is het echt zo simpel? Bestaat er iets zoals een lichaamstype met unieke karakteristieken en heeft dit invloed op je mogelijkheden wat betreft spiergroei of afvallen?

Lees verder op www.fit.nl