HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Jetlag: wat kun je ertegen doen?

Geplaatst op 19/08/2022 door fitnl

Bijna iedereen die ooit een lange vlucht heeft gemaakt merkt wel iets van een jetlag. Bijvoorbeeld een paar nachten slecht of amper slapen of een duf gevoel. Maar wist je ook dat je hier zelf wat aan kunt doen? Met een goede voorbereiding is het mogelijk om de symptomen van een jetlag flink te verminderen. Hoe je dit doet lees je in dit uitgebreide artikel.

Wat is een jetlag?

Het jetlagsyndroom is een zogenaamde ‘chronobiologische’ aandoening die het resultaat is van het passeren van meerdere tijdzones in korte tijd [1]. Bijvoorbeeld doordat je vliegt vanuit Europa naar Azië, of omgekeerd. In welke mate je de symptomen van een jetlag ervaart hangt af van het aantal tijdzones dat je passeert. Maar ook of je westwaarts (met de klok mee) of oostwaarts (tegen de klok in) vliegt, je leeftijd en de tijd van aankomst en vertrek.

Het vermoeide gevoel na een lange vlucht kan komen door een gebrek aan slaap, maar dat is níet de oorzaak van een jetlag. Je hebt namelijk alleen last van de symptomen van een jetlag bij een oost- of westwaartse vlucht. In die gevallen kom je namelijk door meerdere tijdzones, en dat is wat je ritme verstoort. Vlieg je van Nederland naar Zuid-Afrika? Dan zul je geen last hebben van een jetlag, omdat er geen is sprake van een tijdsverschil. Dat wil trouwens niet zeggen dat je niet vermoeid kunt raken van de lange vlucht.

Hoe een jetlag uitpakt, hangt af van de richting waarin je vliegt. Als je oostwaarts vliegt heb je na aankomst vaak meer moeite om in slaap te vallen. Het omgekeerde geldt als je westwaarts vliegt. Dan zul je meestal te vroeg wakker worden en val je te vroeg in slaap.

Lees verder op www.fit.nl