HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Sushitorentjes met haring

Geplaatst op 03/08/2022 door KokenmetKarin

Koken met Hollandse Nieuwe, is dat geen heiligschennis? Wellicht, maar dan mis je wel deze feestelijk gracieuze megasushi met haring, een prachtig en lekker voorafje.

Heeft u er al eentje verorberd? In stukjes gesneden of al bungelend afgehapt van het staartje? Met of zonder uitjes en zuur? Uiteraard heb ik het over haring, en dan vooral over Hollandse Nieuwe. Ze zijn er weer! De allereerste ben ik hoogstpersoonlijk gaan proeven in Noorwegen, want daar worden ze tegenwoordig gevist en verwerkt.

Waarom helemaal in Noorwegen, hoor ik u al vragen? In de jaren ’70 werd wegens overbevissing de haringvangst in onze eigen Noordzee stopgezet en verhuisde de hele boel een stuk naar het noorden. In Scandinavië zijn ze al sinds mensenheugenis dol op haring, maar niet volgens onze methode. Een maand per jaar nemen de Nederlanders daarom de verwerkingsfabrieken over. In plaats van het aldaar gebruikelijke marineren en inmaken in het zuur, worden de haringen met een ferme haal eerst ontdaan van hun kieuwen, het zogenaamde ‘kaken’. Daarna mogen ze een paar uur rijpen in zout. Dus haring lijkt wel rauw, maar is het in feite niet.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl