HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mind

Waardoor ontstaat een kater en wat kun je hier tegen doen?

Geplaatst op 20/08/2022 door fitnl

Wakker geworden met knallende hoofdpijn en een weeïg gevoel, te herleiden naar een feestje waarbij de drank rijkelijk vloeide? Grote kans dat je een kater hebt. Maar wat is een kater precies? En nog belangrijker: hoe kun je het voorkomen of de bijbehorende klachten verminderen?

Waardoor ontstaat een kater?

Een kater ontstaat natuurlijk door de genuttigde alcohol en het effect hiervan op je hersenen. Simpel toch? Momenteel weten onderzoekers niet hoe een kater precies ontstaat. Wel zijn hier verschillende theorieën over. Hieronder de belangrijkste op een rijtje.

Oxidatieve stress

Er zijn 3 soorten alcohol: methyl, isopropyl en ethyl. Alleen ethyl, ook bekend als ethanol, kan worden gebruikt om te consumeren. De rest is namelijk giftig. Maar óók ethanol is giftig, alleen in iets mindere mate. Het zorgt voor oxidatieve stress in ons lichaam en veroorzaakt een ontstekingsreactie die neuronen beschadigt en ontregelt [1]. Het lichaam zet ethanol om in acetaldehyde, wat nog giftiger is dan ethanol. Dit wordt uiteindelijk omgezet in acetaat. Acetaat is minder schadelijk, maar kan toch bijdragen aan een kater [2].

Het is onduidelijk welke van deze stoffen verantwoordelijk is voor de kater. Het is wel duidelijk dat de hoofdpijn en andere symptomen van een kater worden veroorzaakt door schade aan de hersenen en andere weefsels, ten gevolge van oxidatieve stress en ontstekingen [3,4,5].

Lees verder op www.fit.nl